Zasady savoir vivre’u zaczynają obowiązywać w momencie wejścia na bankiet lub przyjęcie, każdego z zaproszonych gości. Zaczynając od tych przy powitalnym kieliszku szampana, poprzez etykietę szwedzkiego stołu, a kończąc na kosztowaniu deseru. Wypada je znać będąc nie tylko na eleganckiej kolacji ale również szkoleniu, konferencji czy różnego rodzaju przyjęciach. Zasady savoir vivre’u często jednak są łamane – lecz niestety, każda gafa lub wpadka może zepsuć wizerunek. Jakie zasady obowiązują przy szwedzkim stole?
Jakie zasady obowiązują przy szwedzkim stole?
Po pierwsze kieliszek z tak zwanym, welcome drinkiem zawsze trzymamy w lewej ręce, choć instynktownie chcemy wziąć go do prawej ręki – jest ona przeznaczona na witanie się i nie wypada by była ona wilgotna lub mokra od zimnego kieliszka szampana. Warto zwrócić uwagę, że kieliszek trzymamy za nóżkę.
Obowiązuje kolejka
Kolejna zasada dotyczy szwedzkiego stołu. Obowiązuje kolejka – nawet jeśli czujemy się bardzo głodni, stajemy w kolejce i czekamy cierpliwie. Na wagę złota jest umiar, cierpliwość oraz uprzejmość. Jedzenia nie powinno dla nikogo zabraknąć, kelnerzy zawsze dbają o donoszenie brakujących potraw. W złym tonie będzie wejście bez kolejki lub wyścig do bufetu.
Wybieramy potrawy, które nie sprawią problemów
Przy bufecie należy pamiętać, aby wziąć tylko te sztućce i naczynia, z których będziemy korzystać. Wybierając dania, warto zwrócić uwagę, by wybrać te potrawy, które da się zjeść elegancko i nie będą sprawiać problemów podczas jedzenia. Unikniemy wtedy ryzyka poplamienia swojego ubrania lub też osoby stojącej obok, ponieważ nie zawsze znajdziemy miejsce siedzące przy stoliku.
Wielkość porcji ma znaczenie
Kwestia wielkości porcji również jest istotna. Nakładamy na talerz tyle, ile jesteśmy w stanie zjeść. W dobrym tonie będzie nałożenie sobie niewielkiej ilości jedzenia i udanie się po ewentualną dokładkę. W złym stylu będzie nałożenie sobie pełnego talerza i zjedzenie jedynie połowy porcji. Jeśli jednak coś smakowało i zechce się dołożyć kolejną porcję zawsze bierze się czysty talerz a brudny oddaje kelnerowi, to samo tyczy się sztućców. Po skończonym posiłku, należy odłożyć talerz i sztućce w specjalnie wyznaczonym miejscu lub oddać kelnerowi.
Jakie zasady obowiązują przy szwedzkim stole odnośnie nakładania potraw
Nie należy również nakładać na ten sam talerz ciepłych potraw np. łososia i deseru. Najpierw zjada się jeden posiłek, a następnie deser, nakładając go na oddzielny, przeznaczony do tego talerzyk. Jeżeli nie ma się ochoty na obiad, nie będzie w złym tonie, jeżeli jedynie skosztujemy deseru. Warto pamiętać o podłożeniu serwetki pod talerzyk, zwłaszcza że nigdy nie wiemy, kiedy ktoś podejdzie, aby się przywitać. Nasze dłonie powinny być zawsze czyste.
Jak wybrać miejsce
Każdy z nas wie, jak niezręcznie długo stać z talerzem w ręku, szukając miejsca, w którym można spokojnie zjeść. Z tego też powodu, jeśli organizatorzy przygotowali wysokie stoliki, przy których można zjeść na stojąco, należy zrobić to w miarę szybko, aby dać możliwość zajęcia go kolejnym gościom. Jeśli nie mamy możliwości zajęcia miejsca przy wysokim stoliku – by swobodnie posłużyć się nożem i widelcem – lepiej nałożyć na talerz wyłącznie dania miękkie lub też potrawy podzielone wcześniej na drobne kawałki. Wyjątkowo niekorzystnie wygląda natomiast nabijanie potraw na widelec i obgryzanie ich po kawałku. Warto pamiętać, że na przyjęciu bufetowym – o ile nie stanowi ono elementu spotkania piknikowego – branie w dłoń np. udka kurczaka i obgryzanie go jest również niedopuszczalne.
Korzystając z tych rad , na pewno poradzicie sobie na każdym przyjęciu , na którym jedzenie podawana jest w formie szwedzkiego stołu.
Przeczytaj również Jak rozmawiać niezobowiązująco – najważniejsze zasady small talk